Mielen hyvinvointi työelämässä on organisaatioiden uusi voimavara
16. syyskuuta 2024
Mielenterveyteen liittyvät haasteet aiheuttavat Suomen työelämässä vuosittain viiden miljardin euron kustannukset. Työelämän kuormittavuus, erityisherkkyyden huomioiminen ja väestön ikääntyminen edellyttävät entistä erikoistuneempaa ja yksilöllisempää palvelua. Jos mielen hyvinvointiin ei panosteta riittävästi, organisaatiot ovat vaarassa uupua. Sohvalle-podcast syventyy uudenlaisiin lähestymistapoihin mielen hyvinvoinnissa ja siihen, mitä käytännössä tulee tehdä, jotta organisaatiouupumukselta vältytään. Lisäksi podcastissa syvennytään siihen, miten ihmismielen erityispiirteet voivat olla erityinen voimavara yrityksille.
Toimittaja ja viestinnän asiantuntija Jukka Mildh keskustelee sohvalla psykologien ja asiantuntijoiden kanssa. Ensimmäisessä jaksossa sohvalle istuu Antti Eerola. Hän on tehnyt 25-vuotisen menestyksekkään uran liikkeenjohdon konsulttina KPMG:llä, joka kuuluu alallaan niin sanottuun ”Big Four” -ryhmään. Eerola toimi johtajana kansainvälisten organisaatioiden parissa ja yhtiön osakkaana.
Kuinka liikkeenjohdon konsultti päätyi psykologiksi ja yrittäjäksi?
”Vaikka konsulttiurani oli mielenkiintoinen, aloin jossain vaiheessa kaipaamaan enemmän työn merkityksellisyyttä ja intohimoa tekemiseen,” Eerola kertoo.
Anttia kiehtoi konsulttiurallaan tasapaino, jossa ihmisen suorituskyky on parhaimmillaan, mutta samalla ihminen voi hyvin sekä töissä että kotona. Koronapandemian aikana hän alkoi opiskella psykologiaa ja huomasi, että ala oli hänen todellinen intohimonsa. Antti tunsi vahvasti, että halusi tehdä jotain merkityksellistä. Hän valmistui psykologiksi ja näin syntyi Sohva – Tie mielen hyvinvointiin -yrityksen liikeidea.
Antti kertoo nähneensä urallaan monia tilanteita, joissa organisaatiouupumus oli lähellä, sekä strategiamuutoksia, joissa johto oli jäänyt yksin. Yritys ei ollut saanut tiimejä aidosti mukaan strategian jalkauttamiseen, vaikka yksittäiset tekijät toimivat hyvinkin tehokkaasti. Häntä kiehtoi ajatus yhdessä tekemisen ja läsnäolon merkityksestä sekä niiden tehostamisesta organisaatioissa.
Psykologi Antti Eerola kertoo harjoittelujaksostaan HUS:lla ja siitä, kuinka hän löysi aidon merkityksellisyyden ja auttamisen tunteen. Vaikka hänellä oli parikymmentä vuotta kokemusta yritysmaailman johtotehtävistä, hän jännitti ensimmäistä asiakaskohtaamistaan psykologin harjoittelujaksolla. Asiakaskohtaamisen jälkeen hän tiesi tehneensä oikean valinnan, sillä tunne auttamisesta oli niin voimakas, jopa euforinen.
Mielen hyvinvointi organisaatioetuna
Työmarkkinat muuttuvat yhä enemmän työntekijävetoisiksi, ja erilaisuus sekä moninaisuus ovat rikkauksia organisaatioille. Yksilöiden ja tiimien hyvinvointi johtaa koko organisaation kukoistukseen. Antti näkee mielen hyvinvoinnin olevan eräänlainen ”organisaatioetu”, ja organisaatioiden tulisi panostaa siihen. Ne yritykset, jotka panostavat mielen hyvinvointiin, ovat tulevaisuudessa voittavia organisaatioita.
Työhyvinvointi, erityisherkkyys ja ikääntyminen ovat Sohva – Tie mielen hyvinvointiin -yhtiön erikoistumisaloja. Suomessa ollaan yleisesti vielä lapsen kengissä erityisherkkyyden huomioimisessa organisaatioissa, vaikka erityisherkkiä on 15–20 % väestöstä. Tässä on valtava potentiaali, ja tietoisuus mielen hyvinvointiin panostamisesta kasvaa jatkuvasti, kun kilpailu huippuosaajista kiristyy. Yritysten ja johtajien tulisi ymmärtää, että pienillä panostuksilla mielen hyvinvointiin organisaatioiden pitkän aikavälin tulos, tuottavuus ja ihmisten hyvinvointi kasvavat merkittävästi.
”Yritysten arvot ovat keskimäärin erinomaisia, mutta haasteena on, miten ne aidosti jalkautuvat organisaatioihin ja yksilöihin. Jos esimerkiksi monimuotoisuus on yrityksen arvoissa, mutta rakenteellisesti todellisuus ei tue sitä, ollaan johtamisen näkökulmasta pienessä ongelmassa” Antti sanoo.
Ymmärrys liiketoiminnasta psykologin etuna
Antti on ollut kansainvälisenä konsulttina niin sanotusti ”aidan toisella puolella”, mikä antaa hänelle psykologina paremman ymmärryksen organisaatioista. Hän pystyy pureutumaan organisaatioiden todellisuuteen, kuten johtamisrakenteisiin, tiimeihin, organisaation dynamiikkaan ja työhyvinvointimalleihin. Tämä ymmärrys on yksi kulmakivi, jonka avulla Sohvalle – Tie mielen hyvinvointiin -yhtiö voi tuoda merkittävää lisäarvoa markkinoille.
Seuraavassa ”Sohvalle”-podcast-jaksossa keskitytään erityisherkkyyteen, ja vieraana on erityisherkkyyden johtava asiantuntija, psykologi Heli Heiskanen. Hän on toiminut yli 20 vuotta psykologina, työterveyspsykologina ja kouluttajana. Heiskanen on auttanut yli kymmentä tuhatta ihmistä ja eri alojen organisaatioita sekä kirjoittanut kaksi tietokirjaa erityisherkkyydestä.
Sohvalle -podcastin ensimmäisen jakson voit kuunnella täältä: https://app.podit.fi/shows/881/episodes/88574