Ikääntyvät osaajat organisaatioiden voimavarana
30. lokakuuta 2024
Sohvalle-podcastin kolmannessa jaksossa käsitellään ikääntymistä ja sen tuomia mahdollisuuksia työelämään. Kokemuspääoma, jota ikääntyneet osaajat ovat kartuttaneet vuosien saatossa, on arvokas resurssi, joka voitaisiin valjastaa organisaatioiden käyttöön. Aiheesta keskustelevat Suomen johtava ikääntymisen asiantuntija, psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen, sekä Sohvan perustaja ja psykologi Antti Eerola.
Sohvalle -podcastin vieras Sirkkaliisa Heimonen on työskennellyt vanhustyön ja ikääntymisen psykologian parissa yli 30 vuoden ajan, ja hänet valittiin vuoden psykologiksi vuonna 2013. Nykyisin hän johtaa Ikäinstituutissa mielen hyvinvoinnin ja osallisuuden asiantuntijuusaluetta. Hän sanoo, että ikääntyminen on luonnollinen osa elämää, ja koko elämänkaaren ajan rakennamme hyvää ikääntymistä.
Heimonen painottaa voimavaralähtöistä ajattelua ikääntymisestä, korostaen, kuinka tärkeää on nähdä ihminen kokonaisvaltaisesti. Ikääntyneet ovat usein kerryttäneet paitsi kokemusta myös resilienssiä, joka on myös kykyä selviytyä vaikeuksista.
Ikääntyneet ja työelämä – alikäytetty voimavara
Antti Eerola huomauttaa, että suomalaisessa työelämässä on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia ikääntyneiden osaajien keskuudessa. Suomessa on yli 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta, joilla on valtavasti arvokasta kokemusta ja osaamista. Monet heistä olisivat halukkaita jatkamaan työelämässä esimerkiksi osa-aikaisesti, mikä voisi hyödyttää yhteiskuntaa ja yrityksiä merkittävästi.
”Sohva -Tie mielen hyvinvointiin Oy:ssä on päätetty keskittyä tähän voimavaraan ja tarjota ratkaisuja, joiden avulla sekä yksilöt että yritykset voivat hyötyä ikääntyneiden osaajien kokemuksesta ja asiantuntemuksesta.”
Voimavaralähtöinen ajattelu työyhteisöissä
Sirkkaliisa oli mukana laatimassa raporttia vuonna 2023 ikääntyvien mielen hyvinvoinnista Suomessa. Raportin mukaan 65–74-vuotiaiden henkinen hyvinvointi on korkealla tasolla, ja monet ikääntyneet ovat hyväkuntoisia. Heidän taitojaan ja tietämystään voitaisiin hyödyntää monella tapaa työyhteisöissä.
Heimonen toivoo, että yhteiskunnallinen keskustelu avartuu ikääntyneiden työntekijöiden potentiaalin tunnistamiseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Yrityksissä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi osa-aikaisten ratkaisujen tarjoamista niille, jotka haluaisivat jatkaa työelämässä pidempään.
Psykologinen syväosaaminen yhdistettynä liiketoimintaosaamiseen
Antti Eerola on tehnyt pitkän uran liikkeenjohdon konsulttina KPMG:llä ennen uraansa psykologina ja Sohva-Tie mielen hyvinvointiin Oy:n perustajana. Hänen kokemuksensa mukaan psykologinen syväosaaminen yhdistettynä liiketoimintaosaamiseen antaa ainutlaatuisen näkökulman organisaatioiden toimintaan. Sohvan tarjoamissa palveluissa yhdistyvät ymmärrys sekä yritysdynamiikasta että henkisestä hyvinvoinnista.
Eerola uskoo, että yritysten johdon ja HR-osastojen tulisi tarkastella ikääntyneitä työntekijöitä resurssina, joka tuo mukanaan ainutlaatuista osaamista ja näkemystä. Hänen mukaansa Sohva haluaa edistää tätä keskustelua ja tuoda ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä yksilöitä että organisaatioita.
Ikääntymisen uudet mahdollisuudet työelämässä
Perinteinen käsitys eläkkeelle siirtymisestä tietyn ikäisenä on murroksessa, ja erilaiset joustavat työskentelymallit, kuten osa-aikatyö, tarjoavat uusia mahdollisuuksia ikääntyneille. Sohva haluaa nostaa esiin näitä vaihtoehtoja ja olla mukana kehittämässä ratkaisuja, joilla ikääntyneiden osaaminen saadaan paremmin hyödyksi työelämässä.
Sohvan missiona on tarjota sekä yksityisille henkilöille että yrityksille keinoja hyödyntää ikääntyneiden osaajien kokemusta ja elämänviisautta, mikä rikastuttaa työyhteisöjä ja luo merkityksellistä työelämää kaikille osapuolille.
Sohvalle -podcastin ensimmäisen jakson voit kuunnella täältä:
https://app.podit.fi/shows/881/episodes/89877