Milloin viimeksi arvioit omaa ajankäyttöäsi?
6. marraskuuta 2024
Oletko viime aikoina pysähtynyt miettimään, mihin ja miten aikasi kuluu? Moni painii työpaineen ja tehtävälistojen keskellä niin kovassa kiireessä, ettei ehdi arvioida ajankäyttönsä mielekkyyttä ja tehokkuutta. Tämä voi johtaa turhan työn tekemiseen ja keskittymisen hajautumiseen; kiireessä toimitaan usein tehottomasti, vaikka tekemisten määrä voi tuntua isolta. Väsyneenä ja kuormittuneena aikaa ja energiaa valuu helposti sähläämiseen, virheisiin ja niiden korjaamiseen – aikaa, joka voitaisiin käyttää paremminkin. Tuloksena on lisää tehtäviä, stressiä ja kiirettä, ja oravanpyörä vain kiihtyy, ellei pysähdytä kunnolla tarkastelemaan tilannetta.
Vastuuntuntoiset työntekijät saattavat sinnitellä jopa työuransa läpi pysähtymättä arvioimaan omia tarpeitaan, vaikka useimmilla jaksamisen rajat tulevat vastaan jo aiemmin. Monesti pysähtyminen tapahtuu vasta äärirajoilla, ylikuormituksen tai uupumuksen myötä, kun venyminen ei enää ole mahdollista. Ehkä vapaapäivät tai sairausloma tarjoavat hetkeksi etäisyyttä, mutta liika väsymys voi estää hyödyntämästä tätä irtiottoa oman arjen ja työn tarkasteluun.
Mitä vähemmän tuntuu olevan aikaa tai voimavaroja, sitä tärkeämpää olisi nimenomaan silloin pysähtyä pohtimaan: kuinka omaa toimintaa ja työoloja voisi muokata niin, että työ sujuisi tuottavasti ja hyvinvointi säilyisi? Tilanteen arviointiin ja tietoiseen suunnitteluun käytetty aika maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti esimerkiksi työn mielekkyyden ja tyytyväisyyden lisääntymisenä sekä tehokkaampana ajankäyttönä.
Viisas valmistautuu ennakoiden ja suunnittelee työaikansa niin, että keskittyy olennaiseen ja käyttää aikansa järkevästi. Tavoitteena on tasapaino, jossa voidaan hyvin sekä henkisesti että fyysisesti, ja jossa arki soljuu tasapainossa niin työn ja vapaa-ajan välillä kuin elämän eri osa-alueilla. Näin ihminen voi kokea elävänsä merkityksellistä ja arvojensa mukaista elämää, löytää iloa työstä ja nauttia elämästä.
Joskus omannäköisen arjen ja sopivan tasapainon saavuttaminen vaatii suuria muutoksia, uusia oivalluksia ja suunnan korjaamista. Toisinaan riittävät pienetkin säätöliikkeet niin tekemisessä kuin ajattelutavoissa. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on: mikä on minulle elämässä arvokasta ja miten se näkyy ajankäytössäni? Elänkö työtä varten vai onko työ osa elämää, jossa on tilaa myös muille tärkeille asioille?
Milloin olet viimeksi pysähtynyt miettimään näitä kysymyksiä? Mikä sinulle on tärkeää ja miten se näkyy arjessasi?
Kirjoittaja on Heli Heiskanen, psykologi, työterveyspsykologi, kouluttaja ja yrittäjä sekä Sohva – Tie mielen hyvinvointiin -yrityksen erityisherkkyyden johtava psykologi, joka tarjoaa psykologin etävastaanottoa aikuisille, nuorille sekä herkän lapsen vanhemmille, johtajien ja avainhenkilöiden työnohjausta sekä koulutusta erityisherkkyyteen, työhyvinvointiin ja johtajien itsetuntemukseen.
Ota yhteyttä Heliin heli.heiskanen@sohvalle.fi ja katso kaikki Sohvan asiantuntijat ja palvelut www.sohvalle.fi